Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ενεργός Πολίτης», μαθητές και μαθήτριες και από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου συμμετείχαν ενεργά σε δράσεις με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο, με την καθοδήγηση τριών καθηγητών. Στόχος του προγράμματος ήταν η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της υπευθυνότητας των μαθητών γύρω από ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και τη σχολική κοινότητα, σε άμεση σύνδεση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών.
Α’ Γυμνασίου
Υπεύθυνος καθηγητής: Παπαδόπουλος Αντώνης
Θεματικό Πεδίο: SDG 11 – Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες
Δράση: «Φυτεύουμε το Μέλλον: Μαθητική Πρωτοβουλία για ένα Πιο Πράσινο Σχολείο»
Οι μαθητές ανέλαβαν την καλλωπιστική αναβάθμιση του σχολικού προαύλιου, φυτεύοντας αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά, δημιουργώντας έναν πιο ευχάριστο και φιλόξενο σχολικό χώρο.
Β’ Γυμνασίου
Υπεύθυνος καθηγητής: Δαμιανίδης Χρήστος
Θεματικό Πεδίο: SDG 13 – Δράση για το Κλίμα
Δράση: «Μαθαίνω και Αντιλαμβάνομαι την Κλιματική Αλλαγή»
Δράση: «Μαθαίνω και Αντιλαμβάνομαι την Κλιματική Αλλαγή»
Οι μαθητές ερεύνησαν τις αιτίες και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους μέσα από αφίσες και παρουσιάσεις της δράσης τους σε άλλες τάξεις αλλά και στην ολομέλεια του σχολείου. Ακόμη επεξεργάστηκαν περαιτέρω τα θέματα που προέκυψαν, συζήτησαν για τις επιπτώσεις σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο και πρότειναν ρεαλιστικές λύσεις και καθημερινές πρακτικές που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Γ’ Γυμνασίου
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κατσιγιαννοπούλου Σταματία
Θεματικό Πεδίο: SDG 4 – Ποιοτική Εκπαίδευση
Δράση: «Φροντίζω για την αισθητική του σχολικού κτιρίου και των αιθουσών διδασκαλίας»
Οι μαθητές συμμετείχαν σε εργασίες καθαρισμού, οργάνωσης και αισθητικής αναβάθμισης των αιθουσών και των κοινόχρηστων χώρων του σχολείου, τονίζοντας τη σημασία του περιβάλλοντος μάθησης στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι δράσεις αυτές ενίσχυσαν την ομαδικότητα, τη δημιουργικότητα και την περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθησία των μαθητών, μετατρέποντας το σχολείο σε ένα ζωντανό κύτταρο ενεργού συμμετοχής και βιώσιμης ανάπτυξης.










